Zwaardvechter Darth Vader overleden

Bob Anderson, een professioneel schermer en een voormalig stand-in van Star Wars-icoon Darth Vader, is op nieuwjaarsdag op 89-jarige leeftijd overleden.

Darth Vader – Still uit The Empire Strikes Back
De in 1922 geboren Brit was een professioneel schermer en vertegenwoordigde Groot-Brittannië op de wereldkampioenschappen van 1950 en 1953. In 1952 nam hij deel aan de Olympische Spelen in Helsinki. Bij het onderdeel sabel team eindigde hij met zijn teamgenoten toen als vijfde. Tot in de jaren zeventig was hij hierna nog actief als trainer van het nationale schermteam.

Ook na zijn carrière als professioneel schermer bleef Anderson actief in de vechtwereld. Zo werkte hij voor beroemde films als From Russia with Love en Barry Lyndon de gevechten uit. Eind jaren zeventig kwam hij in contact met George Lucas, de maker en bedenker van de Star Wars-films.

In de eerste Star Wars-film werden de zwaardgevechten van het bekende personage Darth Vader nog gedaan door David Prowse. Hierna nam Anderson het bekende lichtzwaard van hem over. De Brit is te zien in twee van de drie oorspronkelijke Star Wars-films: The Empire Strikes Back en Return of the Jedi.

- advertentie -

Anderson bleef hierna actief in de filmwereld. Zo begeleidde hij bijvoorbeeld acteurs in films als Lords of the Rings en de Pirates of the Carribbean. Hij leerde hen vooral hoe ze het best met een zwaard om konden gaan.

Lichtzwaard-gevecht in ‘The Empire Strikes Back’

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: