Dark
Light

Zwarte Sinterklaas en witte Zwarte Piet

1 minuut leestijd
Zwarte Sint en Witte Piet - Foto: Nationaal Archief / Spaarnestad Photo / De Boer
Zwarte Sint en Witte Piet - Foto: Nationaal Archief / Spaarnestad Photo / De Boer

Bij het Tropenmuseum in Amsterdam is vanaf 1 november de tentoonstelling Zwart & Wit te zien. Hierin bekijkt het museum hoe we, honderdvijftig jaar na de afschaffing van de slavernij, in Nederland met elkaar omgaan. De tentoonstelling is zeer actueel want momenteel loopt de Zwarte Pieten-discussie weer hoog op.

Neger in Oerwoud,Jan Sluijters, (1915) - Foto: Centraal Museum Utrecht
Neger in Oerwoud,Jan Sluijters, (1915) – Foto: Centraal Museum Utrecht
In de tentoonstelling toont het Tropenmuseum, aan de hand van persoonlijke verhalen, foto’s, films en beeldende kunst, hoe ‘zwart’ en ‘wit’ sinds de afschaffing van de slavernij in Nederland met elkaar leven. Het museum:

Wie is zwart en wie is wit? Wie bepaalt dat eigenlijk? En wat heeft het slavernijverleden daar dan mee te maken? De eerste periode na de afschaffing van de slavernij leefden zwarte en witte Nederlanders nagenoeg gescheiden van elkaar. In de loop van de twintigste eeuw veranderde dat, vooral door de grootschalige komst van Surinamers en Antillianen vanaf de jaren ’70. Sindsdien is het Nederlandse straatbeeld, zeker in de grote steden, steeds gekleurder geworden.

Op sommige plekken lijken zwart en wit echter veel minder te mengen. Het Concertgebouw is bijvoorbeeld hoofdzakelijk wit en het Kwaku festival hoofdzakelijk zwart. In de tentoonstelling wordt gekeken naar de oorzaken hiervan en wordt bekeken of er sprake is van een probleem.

Te zien zijn onder meer werken van onder meer Jan Sluijters, Nola Hatterman, Ed van der Elsken en Nardo Brudet.

‘Het woord neger is beledigend’

In een ‘Zwart & Wit babbelbox’ kunnen bezoekers hun mening in een videoboodschap achterlaten en zo zelf ook deel uitmaken van de tentoonstelling. Dit gebeurt aan de hand van een aantal stellingen, zoals ‘Het woord neger is beledigend’ of ‘Het is tijd dat Nederland betaalt voor het leed dat de slaven is aangedaan’. Verder zijn eerder opgenomen videoboodschappen op festivals als Keti Koti en op de Dam terug te zien. Een speciaal podium in de tentoonstelling biedt plaats voor debat en voor verschillende evenementen die gedurende de looptijd van de tentoonstelling worden georganiseerd.

De tentoonstelling Zwart & Wit is te zien van 1 november 2013 tot en met 1 juli 2014 te zien in de Lichthal van het Tropenmuseum.

×