200 jaar koninkrijk der Nederlanden

200 jaar koninkrijk der Nederlanden

200 jaar koninkrijk der Nederlanden

Arnout van Cruyningen geeft een overzicht van 200 jaar koninkrijk der Nederlanden.

In 2013 is het tweehonderd jaar geleden dat het Oranjehuis terugkeerde en de onafhankelijkheid werd hersteld, in 2014 is het twee eeuwen geleden dat de grondwet werd aangenomen en in 2015 is wordt groots herdacht dat het Koninkrijk der Nederlanden geboren werd toen Willem I het koningschap aanvaardde in 1815.

In tweehonderd jaar is de Nederlandse identiteit met het Oranjehuis en het rood-wit-blauw gehandhaafd. Maar Nederland is veranderd, en hoe. We verloren België, Luxemburg en de koloniën, maar kregen er Aruba, Curaçao en Sint Maarten als landen bij. We werden bezet en bevrijd, kregen staats- en bijzonder onderwijs, vrouwenkiesrecht, wetten tegen kinderarbeid en een staatspensioen.

We werden van een agrarisch, import- en handelsland een geïndustrialiseerd en exporterend handelsland. We verloren de gulden en kregen de euro, en het ‘aloude’ Wilhelmus werd pas ons volkslied in 1932. Dit alles en meer komt aan bod in dit overzichtswerk van historicus en koningshuiskenner Arnout van Cruyningen.

Lees ook de bespreking: 200 jaar koningshuis Oranje-Nassau

200 jaar koninkrijk der Nederlanden – Arnout van Cruyningen
ISBN: 9789401901772
Uitgever: Omniboek
Hardcover, 144 pagina’s
Prijs: € 24,95

Bestel dit boek bij:

De Nederlander in beeld - Remco EnselIn het…
Gouden Middeleeuwen - Annemarieke Willemsen
Gouden Middeleeuwen - Annemarieke WillemsenDe Vroege Middeleeuwen staan…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: