6 november

Geboortedag van uitvinder Adolphe Sax (1814)

Adolphe Sax (1814-1894)

Adolphe Sax wordt op 6 november 1814 geboren in Dinant in Wallonië. Zijn vader, Charles-Joseph Sax, is instrumentenbouwer die bekend wordt vanwege enkele belangrijke veranderingen die hij aanbrengt aan de hoorn. Lerend van zijn vader die de baas is van een blaasinstrumentenfabriek in Brussel, begint Adolphe Sax al op jonge leeftijd met het bouwen van instrumenten.

Klik op de afbeelding voor een grotere afbeelding van dit bankbiljet

Na zijn schooltijd begint Sax te experimenteren met het bouwen van nieuwe ontwerpen voor instrumenten. Zijn eerste belangrijke uitvinding is een verbetering van het ontwerp van de basklarinet. Op zijn twintigste ontvangt Adolphe Sax patent op deze uitvinding.

- advertentie -

Sax verhuist in 1841 naar Parijs en ontwerpt hier een reeks nieuwe instrumenten, onder meer de op de bugel gebaseerde saxhoorn. Zijn belangrijkste uitvinding doet hij ook in deze periode: de saxofoon. In 1842 schrijft de bekende componist Hector Berlioz al lovend over deze uitvinding, maar Sax vraagt pas in 1846 patent aan op het instrument dat naar hem wordt vernoemd.

5 november

7 november


Hondje Laika begint aan haar ruimtereis (1957) Het hondje…
De IRA laat de Nederlandse zakenman Tiede Herrema vrij (1975) [caption id="attachment_13488"…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: