‘Beschermde status voor atoomschuilkelders’

Embleem ‘Bescherming Bevolking’

De Stichting Nationale Collectie Bescherming Bevolking (NCBB) wil dat verschillende atoomschuilkelders in Nederland een beschermde status krijgen. Dat meldt Omroep Gelderland zaterdag.

De stichting maakt zich zorgen om dit cultureel erfgoed uit de Koude Oorlog en wil dat de kelders een beschermde status krijgen Veel gemeenten zouden niet weten hoe bijzonder de kelders zijn die zich in hun gemeente bevinden. De NCBB start daarom binnenkort een campagne en gaatmet historische verenigingen om de tafel om te praten over het cultureel erfgoed.

- advertentie -

De civiele beschermingsorganisatie Bescherming Bevolking werd in 1952 opgericht om de Nederlandse bevolking in tijd van oorlog te kunnen beschermen. De dienst werd naar Engels voorbeeld opgericht. Daar had een soortgelijke organisatie, onder meer in Londen, veel levens weten te redden na de bombardementen. Bij de organisatie Bescherming Bevolking werkten twaalfhonderd beroepskrachten. Het was echter de bedoeling dat ongeveer een kwart miljoen Nederlanders zich vrijwillig zouden aansluiten. Deze zogenaamde BB’ers zouden na een aanval bijvoorbeeld branden moeten blussen of na een bombardement mensen onder het puin vandaan moeten halen.

Om voorbereid te zien op een aanval werden er ook veel schuilkelders ingericht. In de jaren tachtig werd Bescherming Bevolking opgeheven.

Video over ‘Bescherming Bevolking’ in de 60er jaren


Onze Willy - Voor altijd Mister PSVBij uitgeverij De…
Kuifje - Mannen op de maanEen Kuifje-veiling in Parijs

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: