Britannica verschijnt niet langer op papier

Derde uitgave van de Britannica

Encyclopædia Britannica, de beroemdste Engelstalige encyclopedie ter wereld, wordt niet langer uitgegeven op papier. De redactie van de encyclopedie heeft dat bekendgemaakt.

Hiermee komt er na ruim tweeënhalve eeuw een eind aan de gedrukte versie van de beroemde encyclopedie. De Britannica wordt straks alleen online nog onderhouden. Volgens de directeur van de encyclopedie, Jorge Cauz, werd het steeds moeilijker om de gedrukte versie van de encyclopedie te actualiseren. Ook de verkoop van de gedrukte versie liep al jaren terug.

Het bedrijf dat de encyclopedie maakt heeft nog ongeveer vierduizend complete encyclopedieën liggen. Die worden nog verkocht.

- advertentie -Oude advertentie voor de encyclopedie

Cauz denkt dat er online wel toekomst is voor de Britannica. Sinds enkele jaren werkt de online versie – net als Wikipedia – met zogenaamde ‘user generated contend’, artikelen die door bezoekers kunnen worden toegevoegd of aangepast. Deze toevoegingen van bezoekers worden voor publicatie echter wel gecontroleerd door professionele medewerkers van de oude encyclopedie.

Toegang tot de online versie van de oudste encyclopedie ter wereld is overigens niet gratis. Normale toegang tot deze editie kost 60 euro per jaar.

De Britannica werd voor het eerst uitgegeven in 1768. Destijds bestond de encyclopedie nog uit drie delen. Het was de eerste encyclopedie waaraan bekende geleerden meewerkten. Sinds 1830, toen de zevende versie verscheen, bevatte de encyclopedie een register. De Britannica bestond toen al uit 22 delen. Met name de elfde uitgave van de encyclopedie zorgde er voor dat de Britannica beroemd werd. Aan deze druk werkten onder meer bekende wetenschappers als Sigmund Freud en Marie Curie mee.

Elke twee jaar werd de encyclopedie ververst. De laatste geactualiseerde uitgave verscheen in 2010.

Schilderij van het Paleis op de Dam - ca.…
Standbeeld van Jan Pieterszoon Coen in Hoorn - cc
De gemeenteraad van Hoorn is het dinsdag eens geworden over een nieuwe…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: