Catherijneconvent verwerft Utrechts manuscript uit 1563

Museum Catharijneconvent in Utrecht heeft een zogenaamd hymnarium – een liedboek met een verzameling van liturgische gezangen– aangekocht. Het gaat om een manuscript uit het adellijk benedictinessenklooster Oudwijk. Volgens het museum past het manuscript “perfect” in de collectie van Catharijneconvent.

Utrechts hymnarium uit 1563 (Museum Catharijneconvent Utrecht, Ruben de Heer)

Afbeeldingen: Museum Catharijneconvent Utrecht, Ruben de Heer


Aan de binnenkant van de omslag van het handgeschreven hymnarium staat geschreven:

‘Dit boek behoort aan de eerbare vrouwe Angela van Vronensteijn. En het is geschreven op kosten van de eerbare vrouwe Anna van Oestrum, kloosterzuster in Oudwijk. In het jaar 1563….’

Anna van Oestrum was kloosterzuster in Oudwijk. Het is tot nu toe het enige liturgische handschrift dat van deze abdij bekend is. De eigenaar van het manuscript, Angela van Vronensteijn, was waarschijnlijk de dochter van Willem de Wael van Vronensteyn, schepen en schout van Utrecht, en was non in een Utrechts klooster.

Voorzangster

Opvallend is volgens de kenners dat sommige gezangen in verschillende toonsoorten zijn opgenomen. Hierdoor vermoedt men dat Angela van Vronensteijn voorzangster was in het koorgebed of het nonnenkoor leidde tijdens de vaste gebedstijden.

- advertentie -

De aankoop van het Utrechtse hymnarium werd mogelijk gemaakt door een subsidie van de B.H. Breslauer Foundation in New York. Hoeveel er voor is betaald is niet bekendgemaakt. Het manuscript is sinds deze week te zien in de Utrechtzaal van Museum Catharijneconvent.

Spoorwegmuseum in Utrecht

[caption id="attachment_44448" align="alignleft" width="265"] Spoorwegmuseum in Utrecht

Na zevenentwintig jaar verlaat museumdirecteur Paul…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: