Codekraker Bletchley Park overleden

Enigme-codeermachine

Enigme-codeermachine

De Britse codekraker Raymond ‘Jerry’ Roberts is woensdag op 93-jarige leeftijd overleden. De Brit werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog op Bletchley Park aan het ontcijferen van geheime berichten van de nazi’s.


Roberts was een van de laatste nog levende wetenschappers van Bletchley Park waar tijdens de oorlog de Government Code and Cipher School (GC&CS) van de Britse inlichtingendienst was gevestigd. Die afdeling hield zich bezig met het breken van geheime communicatiecodes van de Duitsers.

De beroemdste wetenschapper die er werkte was computerpionier Alan Turing (1912-1954). Hij slaagde er samen met enkele andere wetenschappers in de beruchte Duitse Enigma-communicatiecode te breken. Hierdoor waren de geallieerden de Duitsers vaak een stapje voor.

Raymond ‘Jerry’ Roberts liet de laatste jaren van zijn leven geregeld van zich horen. Hij streed voor meer erkenning voor het werk van de Bletchley Park-veteranen. Na de oorlog werd Bletchley Park ontmanteld en voormalig medewerkers van de dienst werd verboden over hun werk te spreken. In 2009 werden de codekrakers alsnog geëerd door de Britse overheid. De medewerkers kregen toen onder meer een herdenkingsinsigne.

- advertentie -
Kazemat van de Grebbelinie aan de Eem bij Hoogland
Kazemat van de Grebbelinie aan de Eem bij…
Om erger te voorkomen - Nanda van der…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: