‘De SS en Nederland’ gratis te downloaden op nieuwe NIOD-website

NIOD – De SS en Nederland

Het Nederlands Instituut voor Oorlogs Documentatie (NIOD) heeft een nieuwe website. Op deze nieuwe website zijn verschillende studies gratis te downloaden, waaronder het bekende werk De SS en Nederland.

NIOD-medewerker Nanno in ’t Veld promoveerde in 1976 op de dissertatie De SS en Nederland. In ’t Veld had twintig jaar aan de bronnenpublicatie gewerkt.


Het tweedelige werk verscheen in een bescheiden oplage. De verkoopprijs van 187,20 gulden was, zo verzuchtte recensent H.J.A. Hofland destijds, “zo duur dat niet een groot aantal mensen ertoe zal komen het te kopen en te lezen”. Op de vernieuwde website van het NIOD is deze studie nu in zijn geheel gratis te downloaden.

- advertentie -

Correspondentie Himmler – Rauter

In ’t Veld annoteerde voor de studie maar liefst zevenhonderd documenten (brieven, telexberichten, notities, rapporten). De stukken waren afkomstig uit het Amerikaanse Berlin Document Center en omvatten onder meer correspondentie tussen Himmler en diens directe vertegenwoordiger in Nederland, Hanns Albin Rauter. In ’t Veld voorzag de bronnenpublicatie van een 438-pagina tellende introductie. Die geldt volgens het NIOD nog altijd als een van de meest complete inleidingen met betrekking tot de rol van de Duitse SS, Nederlandsche SS en Waffen-SS in bezet Nederland.

Een speciaal webthema over de SS en Nederland biedt achtergrondinformatie over de studie van In ’t Veld en toont uniek fotomateriaal over het SS-opleidingskamp te Avegoor.

Op de website zijn meer gedigitaliseerde werken te vinden, waaronder Heusden geteisterd en bevrijd van P.H. Winkelman. De komende tijd wil het NIOD meerdere eigen publicaties digitaal op de website gaan aanbieden.

Gerelateerde uitgaven:

Georg Elser
In de jaren negentig publiceerde de Duitse onderzoeksjournalist Helmut Ortner een boek…
Menno ter Braak (1902-1940) - Foto: NIOD Menno ter…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: