Deventer als handelsstad aan de IJssel

ngbord van Deventer koek Jb. Bussink, ca. 1910 – Foto’s: Historisch Museum Deventer

In een nieuwe vaste expositie vertelt het Historisch Museum Deventer de komende tijd hoe Deventer zich ontwikkelde tot een bloeiende stad.

De nieuwe expositie geeft de bezoeker onder meer een idee van hoe het er in Deventer als Hanzestad aan de IJssel aan toe ging. Internationale producten als hout, wollen stof (laken), zout, graan, specerijen, stokvis en haring komen af en aan. De Brink was het bruisende economische centrum. De Waag, waar het museum in is gevestigd, vormde zelf het symbool van die grote handelsbloei.

Aan de hand van een audiotoer kunnen museumbezoekers straks allerlei achtergrondverhalen beluisteren. Bijvoorbeeld over

- advertentie -Abraham Beerstraten, Gezicht op de Brink met de Waag, 1665

de stokvis, de Deventer muntslag en de lange koopmansgilderol.

Van Deventer koek tot Auping

Het geheime recept van Deventer koek is vanaf de vijftiende eeuw vermaard en veel geëxporteerd. De stad was vroeger echter ook bekend om zijn Deventer tapijt. Ankersmit produceerde katoenen stoffen die de hele wereld over gingen. De ijzergieterij van Nering Bögel was een belangrijk werkgever. Ook de Eerste Nederlandse Rijwielfabriek van Hendrik Burgers, de beddenfabriek van Auping en de blikfabriek van Thomassen & Drijver hadden landelijk veel succes.

Aan de hand van Deventer affiches van de ontwerper Frans Mettes wordt in het trappenhuis van het museum ook nog een beeld gegeven van de historie van de Deventer handel en industrie.

In het verlengde van de tentoonstelling presenteert Historisch Museum Deventer ook een nieuwe website: www.deventeropdekaart.nl. Via een stadskaart kan men op de deze site allerlei verhalen over historische plekken in de stad lezen.

De tentoonstelling is vanaf 10 december te bezoeken

Afb: Teylers MusemHet Teylers Museum in Haarlem komt eind…
Foto: Museum MeermannoMuseum Meermanno in Den Haag hoeft niet…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: