Eerste ArcheoHotspot geopend in Allard Pierson

ArcheoHotspots

ArcheoHotspots

Aankomende woensdag wordt in het Allard Pierson Museum in Amsterdam de eerste zogenaamde ArcheoHotspot van Nederland geopend.


De ArcheoHotspot is een plek waar iedereen gratis en vrijblijvend naar toe kan om mee te helpen met het sorteren van vondsten, om te onderzoeken of er in zijn of haar omgeving een opgraving heeft plaats gevonden, of om te skypen met een archeoloog op een buitenlandse opgraving. Archeologie staat er centraal.

De initiatiefnemers spreken van een “ontmoetingsplek waar vrijwilligers en professionals, liefhebbers en experts, jong en oud elkaar online en on site kunnen ontmoeten”.

Een ArcheoHotspot bestaat uit drie onderdelen: een ArcheoLab, een ArcheoScope en een ArcheoCommunity. Het ArcheoLab is interactief; je kunt er als bezoeker zelf meehelpen met het wassen en sorteren van vondsten. De ArcheoCommunity verbindt via social media verschillende ArcheoHotspots, archeologen en materiaalspecialisten met elkaar. De ArcheoScope is een interactieve kaart waarop de bezoeker kan zien waar archeologische vondsten te zien zijn of waar momenteel onderzoek gaande is. De ArcheoScope is mede ontwikkeld door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

- advertentie -

ArcheoHotspots is een initiatief van het Allard Pierson Museum, in samenwerking met de AWN Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie en Erfgoed Brabant. In eerste instantie worden er zes hotspots ontwikkeld. De eerste drie starten in het centrum van Amsterdam (Allard Pierson Museum), in ’s-Hertogenbosch (het Groot Tuighuis) en Eindhoven (Archeologisch Centrum Eindhoven Helmond).

Ruïnes van Carthago - cc
Net als de mythische steden Jeruzalem, Damascus en Rome is Carthago een…
Willem II met zijn onderscheidingen
Willem II met zijn onderscheidingenPaleis Het Loo komt…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: