Elfstedenkruisje erkend als officiële onderscheiding

Elfstedenkruisje

Minister Plasterk heeft besloten het Elfstedenkruisje te erkennen als officiële onderscheiding. Dit houdt onder meer in dat het kruisje al op 30 april, de dag van de troonswisseling, mag worden gedragen.

Het Elfstedenkruisje wordt door de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden uitgereikt aan iedereen die de Elfstedentocht volgens de regels en binnen de tijd heeft uitgeschaatst. de onderscheiding bestaat uit een medaille in de vorm van een Maltezer kruis met in het midden een cirkelvorm. Deze cirkel bevat – in email – het wapen van Fryslân. In het opschrift staat ‘De Friesche Elf Steden’.


De Friese Commisaris van de Koningin had een verzoek ingediend om het kruisje officieel te erkennen. Plasterk besloot dit verzoek te honoreren na een positief advies van de kanselier der Nederlandse Orden.

- advertentie -

In de draagvolgorde komt het Elfstedenkruisje gelijk na het Vierdaagsekruis (officieel het ‘Kruis voor betoonde marsvaardigheid’), de onderscheiding voor wie de Vierdaagse van Nijmegen heeft voltooid.

Gerelateerde boeken:

1001 Vrouwen - Still VPRO BoekenAfgelopen zondag was historica…
Foto: Plos OneVier jaar geleden vond de nu negenjarige…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: