Groninger Museum slaat zilverslag

Zilvercollectie Hofman-Westerhof, Willem Hofman, 1624-1742 – Foto: Groninger Museum

De collectie zilverwerk van het Groninger Museum is onlangs flink uitgebreid. Het museum heeft namelijk een selectie voorwerpen uit de bekende zilvercollectie van Willem Hofman verworven.

De zenuwarts Willem A. Hofman (1915-2002) was een groot kenner en verzamelaar van Groninger zilver. Hij publiceerde er ook geregeld over. Hij verzamelde met name zilver dat bestemd was voor de particuliere markt.

Zilveren kraankan, 1711-1712 – Foto: Groninger Museum


De stukken die het Groninger Museum aan de collectie heeft weten toe te voegen, werden ooit gemaakt om op pronktafels van de Groninger jonkers, landbouwers, stadselite en burgers gebruikt te worden. Het museum:

- advertentie -

Groningen had als centrum van het gewest een groot aantal bekwame zilversmeden. Hun werk volgde doorgaans de mode, maar kende ook enkele eigen vormen. De doorntak- of kabelrand bij bekers zijn typisch voor Groningen en voor de stad Emden en omgeving. De bekers waren vaak bezit van welvarende landbouwers.

Het Groninger Museum heeft nu onder meer zeventiende-eeuwse bekers van Jan Mettinck en Arent Hamminck verworven. Een andere beker, die dateert uit 1631-32, werd gemaakt van een kokosnoot en werd door zilversmid Jan Symens voorzien van zilverbeslag met de familiewapens van prof.dr. Johan Huninga (1588-1638) en zijn vrouw Anna Maria van Starkenborgh (1590-1638). Bijzonder is volgens het museum ook een zilveren gordel voor mannen van zilversmid Berent Albers uit 1625.

Met museum heeft de collectie verder onder meer uitgebreid met een koffiepot in de vorm van een grote tuinvaas, gedecoreerd in de marot-stijl. Naast de grote stukken werden ook kleinere stukken verworven zoals enkele hopmanslepels en vorken.

De nieuwe aanwinst wordt tot en met 20 januari 2013 gepresenteerd in het InfoCenter van het Groninger Museum.

indische-zaal-paleis-noordeinde
Indische Zaal in Paleis Noordeinde - Foto: koninklijkhuis.nl -…
Zijaanzicht van de tuin van Museum Geelvinck - Foto:…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: