Kees van Kooten schenkt oorlogsalbums vader aan NIOD

Kees van Kooten – Foto: CC/Michiel Hendryckx

Schrijver Kees van Kooten schenkt op 3 mei de oorlogsdagalbums van zijn vader aan het NIOD. De auteur schreef in zijn laatste boek, ‘De Verrekijker’, al te overwegen de albums over te dragen aan het instituut.

Op 3 mei is de nationale actie Niet Weggooien! die het NIOD samen met vijftien Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea en herinneringscentra elk jaar organiseert.


Met deze actie willen de instellingen voorkomen dat materiaal van particulieren en instanties uit Nederland en Nederlands-Indië uit de Tweede Wereldoorlog verloren gaat. Het NIOD en de andere instellingen die meedoen aan de actie nodigen mensen uit om naar één van de musea of centra te komen om hun voorwerpen te schenken zodat de oorlogsobjecten bewaard blijven.

- advertentie -

Kees van Kooten schreef dit jaar het boekenweekgeschenk, getiteld De Verrekijker. Hierin schreef hij onder meer over de oorlogsalbums van zijn vader:

Ik kan dit schitterende museumstuk onmogelijk weggooien. Dan toch maar aan het NIOD schenken? Terwijl ergens in Nederland wellicht nog altijd een leeftijdgenoot van mij rondloopt die zijn eigen overleden vader op een van deze foto’s herkent en zich maar al te graag, slikkend van ontroering, over dit document zou ontfermen?

Wie ook oorlogsgerelateerde voorwerpen wil afstaan kan contact opnemen met het NIOD.

Gerelateerde boeken:

Woningen van weggevoerde Joden in mobiele appAfgelopen week is…
Terugkijken: Die 5 dagen in meiIn aanloop naar de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: