Dark
Light

Mark Twain (1835-1910) – Amerikaanse schrijver

1 minuut leestijd
Mark Twain (1835-1910) - Amerikaanse schrijver
Mark Twain (1835-1910) - Amerikaanse schrijver

Het is woensdag 176 jaar geleden dat de Amerikaanse schrijver Mark Twain geboren werd. Google staat bij die gebeurtenis stil met een speciaal logo.

Doodle voor Mark Twain
Het bekende logo van Google wordt op speciale dagen soms vervangen door zogenaamde Google Doodles, bijzondere Google-logo’s. Ter gelegenheid van de 176ste geboortedag van Mark Twain (1787-1851), pseudoniem van Samual Langhorne Clemens, is het traditionele logo woensdag dus vervangen door een brede afbeelding met plaatjes uit Twains beroemde werk The Adventures of Tom Sawyer.

Verslaggever

Mark Twain werd op 30 november 1835 geboren onder de naam Samual Langhorne Clemens. Nadat zijn vader in 1847 overleed, verliet hij school en werd hij drukkersleerling. Tien jaar later werd hij loods op de rivier de Mississippi en toen deze dienst tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog werd stopgezet, ging hij werken als verslaggever voor de Territorial Enterprise in Virginia.

Humoristisch schrijver

Twain maakte vanaf 1865 naam als humoristisch schrijver. In dat jaar werd zijn verhaal The celebrated jumping frog in de Saturday Press afgedrukt.

Zijn bekendste boeken zijn Tom Sawyer (1876) en de schelmenroman The adventures of Huckleberry Finn (1885). Hoewel het laatstgenoemde boek algemeen beschouwd wordt als een van de grootste romans uit de Amerikaanse literatuurgeschiedenis, staat het boek op veel scholen in de Verenigde Staten echter op de verboden lijst. Dit omdat het omstreden woord ‘nigger’ verschillende keren in het boek voorkomt.

Autobiografie

Na de dood van zijn vrouw en dochters en het faillissement van zijn uitgeverij waren de verhalen van Mark Twain niet meer zo humoristisch. Hij ontwikkelde toen een somberder schrijfstijl. De laatste tien jaar van zijn leven was Twain bezig met het schrijven van de vijfduizend pagina’s tellende autobiografie. De schrijver legde echter meteen vast dat het boek pas na honderd jaar in de boekwinkels mocht liggen. Vorig was het honderd jaar geleden dat de auteur overleed en kon het eerste deel van de autobiografie dus eindelijk uitgebracht worden.

Boek: The Wit and Wisdom of Mark Twain

Het leven van Mark Twain

×