Minitel bestaat niet meer

Minitel-toestel uit 1982 – Foto: CC

Zaterdag heeft France Telecom een einde gemaakt aan Minitel, een Frans netwerk dat gebruik maakte van de telefoonlijn en een soort interactief teletekst was. De dienst kan gezien worden als een voorloper van het moderne internet.

Minitel werd in 1982 ingesteld en heeft dus dertig jaar bestaan. In Nederland werd de dienst onder de namen Viditel en Videotex geïntroduceerd. Anders dan in Frankrijk werd de dienst in Nederland echter geen succes.

In Frankrijk heeft Minitel lang dienst gedaan. Dat de dienst zo populair werd kwam onder meer

- advertentie -doordat er miljoenen Minitel-toestellen gratis werden verspreid. Fransen konden inbellen op de dienst en dan bijvoorbeeld telefoonnummers opzoeken. Maar later konden via de dienst ook artikelen besteld worden en er kon bijvoorbeeld ge-chat worden.

De toename van het aantal mensen met breedbandinternet zorgde er uiteindelijk echter voor dat France Telecom besloot de stekker uit Minitel te trekken. Het is de bedoeling dat de Fransen hun Minitel-toestellen zodat ze gerecycled kunnen worden. Verwacht wordt echter dat veel Fransen hun toestel als een soort nostalgisch object willen bewaren.

Lees ook: Pre-internet in de polder

ArcheologieIn het centrum van Bleskensgraaf, gemeente Graafstroom, zijn bij…
In het Oosterpark in Amsterdam is zondag de jaarlijkse Nationale Herdenking Nederlands…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: