Museum Geelvinck verwerft unieke historische piano

De verlengde piano uit ca. 1789 - Foto: Museum Geelvinck

De verlengde piano uit ca. 1789 – Foto: Museum Geelvinck

Museum Geelvinck heeft een bijzondere piano aan de collectie toegevoegd. Het gaat om de oudste in Nederland vervaardigde verlengde piano.

De verlengde piano uit ca. 1789 – Foto: Museum Geelvinck

De verlengde piano uit ca. 1789 – Foto: Museum Geelvinck


De pianoforte tafelpiano werd afgelopen zomer aangekocht en zal dinsdag bij de opening van het Geelvinck Pianoforte Festival voor het eerst getoond worden. Het instrument is rond 1789 vervaardigd door de eerste Nederlandse pianobouwer, de broers Meincke en Pieter Meyer uit Amsterdam. Dit is gebleken uit onderzoek van expert Frans Wytema. Museum Geelvinck:

Het instrument (5 octaafs) is in opmerkelijk goede staat met nog de originele zangbodem. De gebroeders Meyer waren toen juist verhuisd van de Nieuwedijk naar het Rokin, waar zij zich gevestigd hadden in het vierde huis gerekend vanaf de Nauwe Kapelsteeg. Door de tafelpiano te verlengen, wisten zij de klank van de piano aanzienlijk te verbeteren. Door dergelijke innovaties maakte de piano in de late achttiende en begin negentiende eeuw een enorme ontwikkeling door.

De Meyer-broers vestigden zich in 1779 in Amsterdam als pianobouwers. Meincke Meyer werkte daarvoor in Londen samen met Johannes Zumpe, één van de grondleggers van de pianobouw. De broers legden de basis gelegd voor de latere in Amsterdam bloeiende piano-industrie. Het pianoatelier van de gebroeders Meyer verkreeg onder Lodewijk Napoleon het predicaat “Piano forte Fabrikeurs van hunne Majesteiten”. Frans Wytema heeft de geschiedenis van deze eerste Nederlandse pianobouwer enige tijd geleden geheel in kaart gebracht.

In de tentoonstelling, die morgen geopend wordt, is ook de oudste buitenlandse piano, die in het bezit is van een Nederlands museum, als mede verschillende andere bijzondere piano’s, zoals een lyravleugel en een Nederlandse giraffevleugel te zien. Tijdens het festival wordt door coryfeeën als Richard Egarr, Bart van Oort, Kaoru Iwamura en de uit het buitenland overgekomen Michael Tsalka en Anna Maria McElwain op pianoforte worden gespeeld. Enkele van de historische pianofortes zullen dan daadwerkelijk te horen zijn.

- advertentie -
Teylers Museum, ovale zaalDrie bekende Nederlandse wetenschapsmusea hebben…
De pianoforte tafelpiano van John Broadwood uit 1803De…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: