Museumbezoeker bekladt kunstwerk Mark Rothko

Op Twitter geplaatste foto van het bekladde schilderij van Mark Rothko

Een schilderij van de Amerikaanse kunstenaar Mark Rothko is zondagmiddag door een bezoeker van het Tate Modern-museum in Londen beklad met een zwarte markeerstift.

Een getuige zag de man heel rustig naar het doek lopen en met een zwarte stift wat woorden op het werk schrijven. De getuige maakte ook een foto en plaatste die op Twitter.

Oranje, rood, geel – Mark Rothko, 1961

Het beschadigde kunstwerk heet Black on Maroon en maakt onderdeel uit van de zogenaamde Seagram-serie, die Mark Rothko eind jaren vijftig maakte voor het Manhattan’s Four Seasons-restaurant in New York.

- advertentie -

Mark Rothko, eigenlijk Marcus Rothkowitz, werd geboren in Letland en groeide op in de Verenigde Staten. Hij werd bekend als een van de grote vertegenwoordigers van het abstract expressionisme. In veel van zijn werken probeerde kunstenaar de ruimte in kleur zichtbaar maken zonder dat op de doeken zelf verwezen werd maar de buitenwereld.

Eerder dit jaar werd bij Chritie’s in New York nog een groot doek van de kunstenaar geveild. Het werk uit 1961, getiteld Oranje, rood, geel bracht bijna 67 miljoen euro op. Een record voor de kunstenaar. In het Gemeentemuseum in Den Haag is in het najaar van 2014 een overzichtstentoonstelling van het werk van Rothko te zien.

Slideshow met werken van Mark Rothko

gevangenpoort-pijnkelder-gr
Pijnkelder in de Gevangenpoort - Foto: Kees HagemanMuseum de…
Portret van Alexine Tinne te paard, door Henri Auguste d'Ainecy, Graaf van Montpézat, 1849 (Collectie Haags Historisch Museum)
Portret van Alexine Tinne - Afb: Haags Historisch MuseumIn…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: