Naturalis exposeert ‘bunkerkrokodil’

Foto: Naturalis

Vrijwilligers van het het Atlantikwall Museum Scheveningen hebben eind juli bij het uitgraven van een zogenaamde toiletbunker een half gemummificeerde krokodillenkop gevonden. De kop wordt momenteel tentoongesteld in de entreehal van Naturalis in Leiden.

Hoe oud de kop precies is, is onbekend. De krokodillenkop lag in een beerput onder de bunker. Hij moet daar lang hebben gelegen, want kort na de Tweede Wereldoorlog werd de bunker dichtgegooid met zand en sindsdien is de ruimte niet meer open geweest.De gemummificeerde krokodillenkop verkeerde in slechte staat. Experts van Naturalis hebben hem voorzichtig schoongemaakt en losgeraakte tanden weer in de kaak vastgezet. Volgens de onderzoekers gaat het om de kop van een zeekrokodil (Crocodylus cf. porosus). Vermoed wordt dat de krokodillenkop afkomstig is uit de omgeving van Nieuw Guinea.

- advertentie -

Tim de Mos, projectcoördinator bij de Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen, denkt dat Duitse militairen de geprepareerde kop destijds meenamen uit een van de nabijgelegen villa’s, waar het mogelijk als sierstuk aan de wand hing. Na de oorlog werden de bunkers in Den Haag en omgeving door de Canadese troepen en leden van de Prinses Irene Brigade ontwapend. Ergens in deze periode moet de krokodillenkop in de gierkelder zijn gedumpt, voordat de ingang met zand werd afgesloten.

Zangeres Zonder NaamIn het Limburgse Stramproy is zaterdag het…
De paardentram, de STM 16In Den Haag kan aankomend…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: