Nederland heeft geen postkantoren meer

Hal van het postkantoor aan de Neude in Utrecht – Foto: CC/GVR

Nederland heeft sinds donderdag geen zelfstandige postkantoor meer. De laatste twee postkantoor van het land sloten donderdag de deuren gesloten.

Drie jaar geleden besloten PostNL en ING dat de zelfstandige postkantoren allemaal dicht zouden gaan. Vanaf dat moment is het snel gegaan. Het ene na het andere postkantoor sloot de deuren tot er nog maar twee over waren: het hoofdpostkantoor aan de Neude in Utecht en een postkantoor in Rotterdam-Kralingen. Deze twee postkantoren waren donderdag voor het laatst geopend.

Nederlanders kunnen tegenwoordig voor hun postzaken terecht bij servicepunten in verschillende supermarkten en andere winkels. Het zelfstandige postkantoor bestaat niet meer.

- advertentie -Het hoofdpostkantoor van Utrecht was gevestigd in een bijzonder pand aan de Neude. Het pand werd ontworpen door architect J. Crouwel jr. en werd in 1924 opgeleverd. Met name de hal van het pand springt in het oog vanwege zijn hoge paraboolvormige bogen. Het pand biedt straks plek aan horeca en winkels.

Het eerste postkantoor in Nederland verscheen in 1799. Naar Frans voorbeeld werden de posterijen in die periode omgevormd tot nationale ondernemingen. De posterijen werden in 1807 ondergebracht bij het departement van financiën. Dit was het gevolg van de Eerste Postwet die regelde dat de staat een monopolie had waar het ging om de verzameling, het vervoer en de bezorging van poststukken. In het hele land werden vanaf dat moment dezelfde tarieven gehanteerd.

Lees ook: Postkantoren en postbezorging in Nederland

titanic-flessenpost-gr
Foto: Cobh Heritage CentreToen de Titanic 1912 aan het…
Foto: CC/Maurits90Het kenmerkende blauwe NS reisinformatiebord in de hal…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: