Dark
Light

Nieuwe grafsteen voor derde vrouw Willem van Oranje

Auteur:
6 minuten leestijd
De grafsteen
De grafsteen

Afgelopen weekend is in de Sint-Antoniuskapel van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen een nieuwe grafsteen geplaatst bij het graf van Charlotte van Bourbon (1546-1582), de derde vrouw van Willem van Oranje.

Charlotte van BourbonCharlotte van Bourbon
Charlotte van Bourbon
Charlotte van Bourbon is niet heel bekend en dat is eigenlijk raar, omdat ze een belangrijke rol heeft gespeeld in het leven van Vader des Vaderlands Willem van Oranje. Ze trouwde in 1575 met hem en dat was best opvallend. Van Oranje zat namelijk in de schulden en zijn nieuwe vrouw was als afvallige non door haar vader onterfd waardoor ze geen bruidsschat meekreeg. Financieel werd Willem van Oranje dan ook niet direct beter van de verbintenis.

Aanslag

Het huwelijk van Willem en Charlotte duurde zeven jaar en er werden zes kinderen uit geboren, die allemaal volwassen werden. Tijdens het vijfjarig verblijf van het paar in Antwerpen werden er vier dochters geboren: Catharina Belgica (1578), Charlotte Flandrina (1579), Charlotte Brabantina, (1580) en Emilia II Antwerpiana (1581).

Nadat op 18 maart 1582 een aanslag op het leven van Willem van Oranje was gepleegd, verzorgde Charlotte haar man intensief. Volgens de verhalen zou ze dagenlang zelf een wond in het gezicht van Willem dicht hebben gehouden. Charlotte van Bourbon raakte hierbij erg verzwakt en overleed zes weken na de aanslag aan een longontsteking. Ze was op dat moment zwanger van haar zevende kind.

Grafsteen

Nieuwe grafsteen voor derde vrouw Willem van Oranje
Nieuwe grafsteen voor derde vrouw Willem van Oranje
Ze werd begraven in de kathedraal die onder burgemeester Marnix van Sint Aldegonde protestants was. Tijdens de Contra-reformatie na de val van Antwerpen in 1585 werd de steen vernield.

Zaterdag werd een nieuwe steen bij haar graf geplaatst. Dit op initiatief van het Algemeen-Nederlands Verbond (ANV), afdeling Vlaanderen. Het AVN wil de herinnering aan de Antwerpse tijd van Willem van Oranje en zijn familieleden levend houden.

Het project werd financieel onder meer ondersteund door de stad Antwerpen en door de Vlaamse en Nederlandse regering.

Na afloop van de plechtigheid was er een bijeenkomst in het stadhuis van Antwerpen waar burgemeester Bart De Wever een toespraak hield.

Uitgeschreven versie van de toespraak van Bart De Wever

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×