Nieuwe lijst voor koning Willem I

Het portret van koning Willem I, in 1819 geschilderd door Joseph Paelinck, heeft sinds donderdag een nieuwe schilderijlijst. De nieuwe lijst is gemaakt en aan het Rijksmuseum geschonken door Gehring & Heijdenrijk lijstenmakerij uit Amstelveen.

Portret van Willem I koning der Nederlanden Joseph Paelinck 1819 (Rijksmuseum)

Portret van Willem I koning der Nederlanden Joseph Paelinck 1819 (Rijksmuseum)

Het grote schilderij dat 2.27 hoog is en 1.55 breed is, had al een lijst maar die was modern en paste eigenlijk niet bij het majestueuze portret. De lijstenmaker benaderde het Rijksmuseum mei vorig jaar omdat het een lijst aan het museum wilde schenken. De keus viel toen al snel op het portret van koning Willem I.

De nieuwe lijst is gemaakt in de zogenaamde late Empire-stijl, rijk versierd met ornamenten. De basis van de lijst is van hout met daarop in zogeheten ‘pâte’ (een mengsel van onder meer krijt en lijm) de versierselen aangebracht, die daarna met echt goud zijn verguld. Hoewel de oorspronkelijke lijst van het schilderij onbekend is, kon het nieuwe ontwerp worden gebaseerd op twee portretten in Paleis Het Loo van dezelfde schilder: één portret van Willem I en één van zijn vrouw, Wilhelmina van Pruisen (1774-1837).

Willem I hangt in het Rijksmuseum in de zogenaamde ‘Waterloo-zaal’, naast portretten van keizer Napoleon en koning Lodewijk-Napoleon. Die schilderijen hebben ook een Empire-lijst.

- advertentie -
Gezicht op de noordmuur van het koor van de Nicolaikerk te Appingedam - Henk Helmantel, 2012 (Groninger Museum)
Het Groninger Museum heeft het werk Gezicht op de noordmuur van het…
Jacques Goudstikker (RKD)
Met de lancering van de nieuwe database RKDarchives worden verzoeken voor digitalisering…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: