Dark
Light

Utrecht plaatst verwijzing naar naziverleden prins Bernhard bij straatnaambordjes

Auteur:
1 minuut leestijd
Prins Bernhardlaan in Utrecht (Google Maps)

Bij de informatiebordjes van het Prins Bernhardplein en de Prins Bernhardlaan in de gemeente Utrecht komen verwijzingen naar het naziverleden van prins Bernhard. Dat heeft de Utrechtse gemeenteraad vorige week besloten.

Het besluit vloeit voort uit de recente ontdekking van de NSDAP-lidmaatschapskaart van de prins. Hoewel al eerder bekend was dat Bernhard enige tijd lid was van de partij van Adolf Hitler, werd hiervoor met de vondst van de kaart onomstotelijk bewijs geleverd. Reden voor de lokale fractie van D66 om samen met enkele andere partijen een motie in te dienen die de gemeente oproept ‘feitelijke informatie over het verleden van de prins’ aan de straatnaambordjes toe te voegen.

De motie werd door een ruime meerderheid gesteund, waardoor bij de bordjes binnenkort een verwijzing naar het naziverleden moet worden toegevoegd. Initiatiefnemer Dirk-Jan van Vliet (D66) is geen voorstander van vervanging van de straatnamen:

“Je kunt de geschiedenis uit het straatbeeld proberen te wissen, maar daar maak je de gebeurtenissen niet mee ongedaan. Veel beter is het om te leren van geschiedenis en daar met elkaar over in gesprek gaan.”

De NSDAP-lidmaatschapskaart van prins Bernhard
De NSDAP-lidmaatschapskaart van prins Bernhard (Koninklijke Verzamelingen)

Welke tekst er precies bij de bordjes wordt geplaatst is nog niet duidelijk. Een besluit hierover wordt volgend jaar genomen. De Utrechtse burgemeester Sharon Dijkstra heeft ook de mogelijkheid geopperd om een QR-code aan de bordjes toe te voegen. Die moet dan een link bevatten naar een website waar meer informatie over het verleden van de grootvader van koning Willem-Alexander is te vinden.

In Utrecht wordt al langer gediscussieerd over de vroeg hoe omgegaan moet worden met beelden en straten die zijn vernoemd naar controversiële personen uit de geschiedenis. Van Vliet:

“Zo zijn er bijvoorbeeld in de wijk Lombok straten vernoemd naar J.P. Coen die verantwoordelijk was voor de moord van tienduizenden mensen. Er is ook een straat vernoemd naar Johannes Heutsz, die tijdens de Atjehoorlog dorpen heeft laten platbranden. Verschrikkelijke gebeurtenissen waar veel te lang geen aandacht voor is geweest.”

Boek: Bernhard. Zijn verborgen geschiedenis

×