Dark
Light

‘Het verhaal van Nederland’ duikt in geschiedenis Oranje Nassau

2 minuten leestijd
Still uit de serie 'Het verhaal van Nederland - Oranje Nassau'
Still uit de serie 'Het verhaal van Nederland - Oranje Nassau' (NTR)

Vorig jaar zond de NTR onder de titel Het verhaal van Nederland een tiendelige historische docudramaserie uit waarin verschillende periodes uit de ‘vaderlandse geschiedenis’ werden belicht. Eind deze maand komt de omroep met een nieuwe serie. Dit keer staat de geschiedenis van het Huis van Oranje-Nassau centraal.

De nieuwe serie telt acht afleveringen. Verteller Daan Schuurmans neemt de kijker mee langs de hoogte- en dieptepunten van de Oranje dynastie. Van de eerste Nassaus die voet zetten op Nederlandse bodem in Breda, tot aan koning Willem-Alexander. Net zoals in de eerste serie worden sommige verhalen op locatie nagespeeld. Daarnaast wordt de vertelling gecombineerd met het commentaar van diverse deskundigen.

Westwand van de Oranjezaal in Paleis Huis ten Bosch (BZ)
Westwand van de Oranjezaal in Paleis Huis ten Bosch (BZ)
De omroep geeft aan de kijker geen losse feitjes of stoffige geschiedenislessen voor te schotelen, maar “aangrijpende verhalen, waarin historische gebeurtenissen tot leven komen”. De NTR:

De kijker ziet hoe de Oranjes door middel van huwelijken hun bezit en invloed in Nederland weten te vergroten. De rol van Willem van Oranje als leider van de opstand tegen de Spaanse koning is daarbij van doorslaggevend belang. Met zijn strijd en martelaarschap na zijn dood hebben de Oranjes een erfenis gekregen die hen vanaf de zestiende eeuw heeft verbonden met Nederland.

In de serie komt zeshonderd jaar geschiedenis voorbij en worden onder meer Oranjesteden als Breda, Delft, Den Haag, Buren en Apeldoorn bezocht. Ook is gedraaid op enkele bijzondere locaties, zoals de Oranjezaal in paleis Huis ten Bosch, het woonverblijf van Willem-Alexander en Máxima. Ook Paleis het Loo opende haar deuren om als locatie te dienen voor de serie, net als Paleis Soestdijk en het Princessehof in Leeuwarden.

Juliana en Bernhard - Still uit de serie 'Het verhaal van Nederland - Oranje Nassau'
Juliana en Bernhard – Still uit de serie ‘Het verhaal van Nederland – Oranje Nassau’ (NTR)

Centrum van de macht

De serie laat zien hoe opeenvolgende generaties Oranjes hun positie in het centrum van de macht moesten bevechten. Stadhouders als Maurits, Frederik Hendrik en Willem IV probeerden hun macht binnen Nederland steeds verder uit te breiden.

Maar er zijn ook momenten geweest dat de Oranjes bijna uit onze geschiedenis verdwenen waren. De vroege dood van stadhouders Willem II en Johan Willem Friso leken het einde te betekenen maar de Oranjes weten steeds weer terug te keren naar het centrum van de macht.

Net zoals bij de eerste serie verschijnt er een begeleidend boek met de nodige achtergrondinformatie, geschreven door Dorine Hermans en Marchien den Hertog.

De televisieserie Het verhaal van Nederland – Oranje Nassau is vanaf woensdag 31 januari te zien om 20:30 uur (NPO 1).

Boek: Het verhaal van Nederland – Oranje Nassau

×