Dark
Light

‘Oorlogsmisdadiger Michael Karkoc te zwak voor proces’

1 minuut leestijd

De 96-jarige oud-SS’er Michael Karkoc uit Amerika hoeft zich niet voor het gerecht te verantwoorden voor daden die hij tijdens de Tweede Wereldoorlog beging. Het Duitse Openbaar Ministerie is namelijk van mening dat hij daarvoor te zwak is.

Michael Karkoc werd geboren in de Oekraïne. Tijdens de oorlog zou hij daar een bataljon hebben geleid dat, mede ondersteund en georganiseerd door de SS, hele dorpen platbrandde en inwoners, waaronder vrouwen en kinderen, vermoordde. De zaak kwam in 2013 in het nieuws door een artikel van de Associated Press. Het persbureau ontdekte dat Karkoc na de oorlog naar Amerika was uitgeweken en op dat moment in Minneapolis verbleef.

Het Duitse Openbaar Ministerie nam de zaak daarop in onderzoek. Na een uitgebreid rapport van de artsen van de Karkoc concludeert men nu echter dat de verdachte te zwak is voor een rechtszaak. Er loopt nog wel een Pools onderzoek tegen hem en Karkoc kan eventueel nog uitgezet worden door de Verenigde Staten, omdat hij in 1949 op zijn immigratieformulier zijn betrokkenheid bij het nazi-regime heeft verzwegen. Zijn familie ontkent overigens dat Karkoc betrokken was bij oorlogsmisdaden.

Oskar Groening

Eerder deze maand werd de voormalige SS-bewaker Oskar Gröning (94) nog veroordeeld tot 4 jaar cel, nadat hij schuldig was bevonden aan hulp bij de moord op zeker 300.000 Joden in Auschwitz.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

×