Oranje-souvenirs uit privé-collectie

Museum Buren & Oranje

Paleis Het Loo toont tot en met begin januari in de expositie Oranje Boven! honderden Oranje-souvenirs uit de eigen collectie. Aanvullend hierop tonen particulieren afwisselend een deel van hun verzameling.

Zo worden er de komende twee weken stukken uit de collectie van de heer Derk Jan Thijsen (1936) tentoongesteld. Hij is oprichter en beheerder van het Museum Buren & Oranje, dat sinds 1988 is gevestigd in het historische Raadhuis van Buren. Paleis Het Loo:

Als directeurvan Thijsen Rotatiedrukkerij zag hij al snel dat dit familiebedrijf kon worden ingezet om de belangstelling voor het Huis van Oranje te wekken. Thijsen was uitgever van de Burensche Courant (verslaggeving van vele Oranjebezoeken) en drukker van Oranjelectuur. Ook liet hij Oranje-souvenirs maken, waarbij de relatie Oranje en Buren voorop staat: in 1551 trouwde prins Willem van Oranje in Buren met Anna van Egmond, gravin van Buren. Ook koningin Beatrix mag zich nog steeds gravin van Buren noemen. Prins Willem-Alexander registreerde zich als ‘W.A. van Buren’ toen hij in 1986 de Elfstedentocht reed.

In de expositie Oranje Boven! zijn tot en met 28 november aanstaande een aantal opmerkelijke voorwerpen uit de verzameling van de heer Thijsen te zien, waaronder een glas ter gelegenheid van de geboorte van prins Willem IV uit 1711, waaruit koningin Beatrix tijdens bezoek aan Buren op Koninginnedag 1991 Vin d’Orange aangeboden kreeg.

- advertentie -

Lees ook: Paleis Het Loo toont souvenirverzameling

Drents Museum in AssenHet Drents Museum in Assen is…
arnhem-mystiek-gr
Illustratie uit het genoemde boek - Afb: Radboud Universiteit)Vanaf…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: