Radiomakers beweren recept Coca-Cola te hebben

De samenstelling van de populaire frisdrank Coca-Cola is al decennialang een zeer goed bewaard gebleven geheim. Een Amerikaanse website beweert nu echter het originele recept te hebben ontdekt.

De uitvinder van de Coca-Cola is John S. Pemberton (1831-1888). Deze Amerikaanse apotheker ontwikkelde de drank in 1886 als alcoholvrij alternatief voor het destijds zeer populaire alcoholische drankje Vin Mariani, dat onder meer wijn en coca-extracten bevatte.

Pemberton verving de wijn door suikerstroop.

- advertentie -Zijn drank werd uiterst populair en vandaag de dag is Coca-Cola het bekendste frisdrankmerk ter wereld. De drank zou de afgelopen decennia slechts heel licht zijn aangepast. Anders dan in de tijd van Pemberton bevat de drank momenteel echter geen cocaïne meer te vinden. De bestanddelen van Coca-Cola zijn voor een groot deel wel bekend, maar waar het zogenaamde aroma 7X uit bestaat is onbekend. Dit aroma zou slechts één procent van de hele formule uitmaken maar wel precies hét bestanddeel zijn dat van Coca-Cola Coca-Cola maakt. De firma heeft het recept altijd geheim gehouden.

John Pemberton (1831–1888)


De makers van het radioprogramma This American Life zeggen nu te weten hoe je Coca-Cola precies moet maken. In editie van The Atlanta Journal-Constitution uit 1979 vonden ze een foto met daarop het notitieblokje van uitvinder John Pemberton. Volgens hen staat op dit lijstje de exacte samenstelling van 7X. Het geheime aroma zou volgens dit lijstje bestaan uit:

  • 30 vingerhoedjes limoenolie
  • 20 vingerhoedjes sinaasappelolie
  • 10 vingerhoedjes muskaatnootolie
  • 10 vingerhoedjes kaneelolie
  • 10 vingerhoedjes oranjebloesemolie
  • 8 ons alcohol
  • 5 vingerhoedjes korianderolie

Voor het samenstellen van Coca-Cola zijn verder de volgende zaken nodig: 4 ons gemalen cocabladeren, 3 ons citroenzuur, 1 ons cafëine, 30 pond suiker, 9,5 liter water, 1 liter limoensap, 1 ons vanille-extract en 1,5 ons caramel.

Documentaire: de geschiedenis van Coca-Cola

De prijzenlijst van de historische film The King's Speech wordt steeds langer…
Onheilstij - Leendert van der ValkBij uitgeverij Carrera verscheen…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: