Replica HMS Bounty gezonken door orkaan

De replica van de HMS Bounty in de haven van Oostende – Yasmina, 2009

De replica van het historische zeilschip HMS Bounty is maandag als gevolg van de orkaan Sandy voor de kust van North-Carolina gezonken. De Amerikaanse kustwacht heeft dat bekendgemaakt.

De HMS Bounty werd in 1784 gebouwd in Groot-Brittannië. De driemaster is vooral bekend vanwege een opstand die in 1789 in de buurt van Tahiti op het schip uitbrak. Tijdens deze muiterij, waarom die uitbrak is nooit helemaal duidelijk geworden, overmeesterden enkele opstandigen hun kapitein, William Bligh.

Kapitei Bligh wordt van zijn schip gezet – Robert Dodd , 1790


De kapitein werd samen met achttien bemanningsleden in een sloep gezet terwijl de opstandelingen op de HMS Bounty. Voor hen was terugkeren naar Engeland echter geen optie en daarom vestigden ze zich na enkele omzwervingen op het eiland Pitcairn, in de naar de driemaster vernoemde Bounty Bay.

- advertentie -

De replica van de HMS Bounty werd gebouwd naar aanleiding van de film Mutiny on the Bounty uit 1962. In deze film met Marlon Brando in de hoofdrol werd het verhaal van de opstand verteld. De replica was hierna nog in veel andere films te zien, waaronder in de Pirates of the Caribbean-reeks.

Het schip probeerde de afgelopen dagen uit de greep van orkaan Sandy te blijven. Maandag ontstonden er echter grote problemen en maakte het schip door hoge golven water. De bemanningsleden stapten over in twee reddingsboten. Veertien bemanningsleden van het schip werden maandag door de kustwacht gered. Enkele uren later werd nog een vrouwelijk bemanningslid uit het water gehaald, maar zij overleed in het ziekenhuis. De kapitein van het schip is nog altijd niet gevonden.

Reddingsactie van de Amerikaanse kustwacht:

Na de overtocht naar New York wachtte op Ellis Island een grondige medische controle. Op de foto enkele migrantenkinderen bij aankomst in 1911
Dit artikel is afkomstig uit Eos MemoNog dit jaar…
De 'blauwe kamer' van het Witte Huis in de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: