Resten baby’s uit de IJstijd gevonden in Alaska

Wetenschappers hebben in Alaska de menselijke resten van twee baby’s uit de IJstijd gevonden. De resten zouden zo’n 11.500 jaar oud zijn.


Volgens de onderzoekers van de universiteit van Alaska gaat het om de jongste menselijke resten uit deze periode die ooit in het arctisch gebied van Noord-Amerika zijn gevonden. Een van de baby’s overleed waarschijnlijk zo’n twee weken na de geboorte. De andere baby stierf al in de baarmoeder.

Koolstofdatering heeft aangetoond dat de resten van de twee baby’s uit dezelfde periode komen. Ze overleden dus ongeveer in dezelfde tijd. Vermoedelijk werden de resten achtergelaten door een groep mensen die met name van de jacht leefde en daardoor vaak niet lang op een plek bleef.

- advertentie -

De twee baby’s zijn wel begraven. In het graf zijn verschillende objecten aangetroffen, waaronder pijlen, gemaakt van geweien. Vermoedelijk maakten deze jachtobjecten onderdeel uit van een begrafenisritueel.

Objecten die in het graf zijn gevonden (Universiteit van Alaska)

Objecten die in het graf zijn gevonden (Universiteit van Alaska)

Eerder werden vlakbij de huidige vindplaats al de gecremeerde resten van een driejarig kind uit de IJstijd gevonden. De vondsten tonen volgens de onderzoekers aan dat de bewoners van deze streek destijds al relatief complexe rituelen uitvoerden als iemand stierf.

De onderzoekers hebben hun vondst beschreven in het wetenschappelijke magazine PNAS.

Still video
Still video Bij Bikschote, een plaatsje in West-Vlaanderen,…
Foto: Grieks ministerie van Cultuur
Foto: Grieks ministerie van Cultuur De ontrafeling van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: