Rodney King (47) overleden

Screenshot van de video waarop te zien is hoe King werd mishandeld

De Amerikaan Rodney King is zondag overleden. Hij werd bewusteloos aangetroffen in zijn zwembad in Californië en korte tijd later in een medisch centrum dood verklaard.

In 1991 werd King, een zwarte taxichauffeur, in Los Angeles aangehouden omdat hij te hard reed. Vervolgens werd hij zwaar mishandeld door enkele agenten. De gewelddadige arrestatie werd gefilmd en kort hierna uitgezonden op de nationale televisie. Veel Amerikanen waren verontwaardigd en er vanovertuigd dat de agenten racistische motieven hadden gehad.

De agenten werden vervolgd maar in 1992 uiteindelijk vrijgesproken. Die vrijspraak leidde tot bloedige rassenrellen in Los Angeles waarbij meer dan vijftig mensen om het leven kwamen. Daarnaast werden veel winkels geplunderd en auto’s in brand gestoken. Duizenden mensen werden gearresteerd.

Later werden twee van de agenten alsnog veroordeeld tot een gevangenisstraf. Rodney King kreeg 3,8 miljoen dollar schadevergoeding van de gemeente Los Angeles.

De Amerikaan werd zondagochtend bewusteloos aangetroffen in zijn zwembad. Korte tijd later werd hij dood verklaard in een plaatselijk medisch centrum. Rodney King was 47 jaar. Volgens de politie is er geen sprake van een misdrijf.

geert-groote-huis-gr

[caption id="attachment_15996" align="alignleft" width="265"]Impressie van het Geert Groote Huis - Afb: geertgrootehuis.nl

In…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: