Slag bij Zwartewaal (1351)

De Slag bij Zwartewaal is een slag tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten. Margaretha van Beieren, die de Hoeken leidt, is op dat moment gravin van Holland en Zeeland, maar wordt bevochten door haar zoon graaf Willem V die de Kabeljauwen aan zijn kant heeft.

Slag bij Zwartewaal

Slag bij Zwartewaal

Op 4 juli 1351 bevechten de vloten van de Hoeken en Kabeljauwen elkaar bij Zwartewaal (dorp bij Brielle). De slag wordt gewonnen door Willem V die zich – in tegenstelling tot zijn moeder – een maand lang had voorbereid op de slag. Margaretha van Beieren kreeg steun van koning Eduard III van Engeland. Een vriendendienst van de Engelse koning die getrouwd was met de zus van Margaretha, Philippa van Henegouwen. Ook de Zeeuwen steunden Margaretha.

De Engelse koning loopt kort na de slag echter over naar het kamp van Willem V. Enkele jaren later – in 1354 – tekenen Willem V en Margaretha een vredesovereenkomst. Dit na bemiddeling van de Engelse koning Eduard III.

Hoeveel slachtoffers de Slag bij Zwartewaal heeft gemaakt is onbekend. Wel bekend is dat er zowel overdag als ’s nachts gevochten werd, waardoor aannemelijk is dat er een aanzienlijke hoeveelheid mensen stierven.

Aankomst van Molukkers
In de jaren zeventig wordt Nederland opgeschrikt door een aantal treinkapingen en…
Cleopatra's Naald te Londen (wiki)
In drie grote westerse hoofdsteden zijn oud-Egyptische obelisken te zien. Namelijk in…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: