Teekenschool Rijksmuseum in ere hersteld

De Teekenschool – Foto: Rijksmuseum / Arie de Leeuw

De restauratie van de Teekenschool van het Rijksmuseum is afgerond. Het pas opgeleverde historische schoolgebouw gaat vanaf april volgend jaar open als multidisciplinair educatief centrum.

De Teekenschool werd in 1892 opgericht naar idee en ontwerp van architect Pierre Cuypers. Het pand huisvestte jarenlang de zogenaamde Rijks Normaalschool voor Teekenonderwijzers en de Rijksschool voor Kunstnijverheid, de voorloper van de Gerrit Rietveld Academie.


Hier moest het nationale kunstonderwijs, waarvan het niveau volgens Cuypers en de zijnen bedroevend was, tot ontwikkeling komen. De rijkscollectie en een groot aantal gipsen reproducties van beelden en gebouwen op een van de binnenplaatsen golden daarbij als lesmateriaal.

- advertentie -

Het gebouw is onlangs gerestaureerd en werd woensdag gepresenteerd. Het centrum gaat straks speciaal voor kinderen tot twaalf jaar – maar ook voor oudere kinderen en volwassenen – verdieping geven aan de collectie van het Rijksmuseum.

Er komen drie ateliers: een beeldend atelier, een multimedia atelier en een ‘Gouden Eeuw’ atelier waar geschiedenis centraal staat. Het Rijksmuseum wil dat de Teekenschool uitgroeit tot een van de belangrijkste museale educatieve centra van Europa “door publiek en collectie met elkaar te verbinden op een niet eerder vertoonde manier”.

zaans-museum-storm-op-zee-560

[caption id="attachment_18851" align="alignnone" width="560"]Storm op Zee - Jan van der Linden

Een onbekende…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: