Wrak Titanic beschermd door Unesco

Boeg van de Titanic

Het wrak van de wereldberoemde Titanic krijgt een plek op de lijst van beschermd werelderfgoed van Unesco. De VN-organisatie heeft dat deze week bekendgemaakt.

Het is deze maand precies honderd jaar geleden dat de ramp met de Titanic plaatsvond. Het destijds grootste passagiersschip ter wereld, zonk in april 1912 na ’s nachts in botsing te zijn gekomen met een ijsschots. Van de 2201 passagiers aan boord van de Titanic kwamen er 1517 om het leven.Het wrak van het schip werd overigens pas in 1985 gevonden. Het ligt op bijna vier kilometer diepte op de bodem van de Atlantische Oceaan.

- advertentie -

Omdat de ramp zich voltrok in internationale wateren, had geen enkele staat officieel de verantwoordelijkheid voor het schip. Door een VN-conventie van enkele jaren geleden over de bescherming van scheepswrakken van honderd jaar en ouder, komt het wrak van de Titanic op 15 april aanstaande onder bescherming van Unesco. Het is dan namelijk exact honderd jaar geleden dat de ramp zich voltrok.

Unesco schrijft in een verklaring:

Van nu af aan kunnen de lidstaten van de conventie de destructie, plundering, verkoop en verspreiding van de objecten die gevonden worden op de plek onwettig verklaren. (…) Ze kunnen alle mogelijke maatregelen nemen om het wrak te beschermen en ervoor zorgen dat de stoffelijke overschotten binnenin met waardigheid worden behandeld.

Titanic 3D

In de Nederlandse en Belgische bioscopen is sinds vrijdag de film Titanic 3D te zien, een 3D-remake van de beroemde Titanic-film uit 1997 met Leonardo DiCaprio en Kate Winslet in de hoofdrol.

Biografieprijs 2012Woensdag is de shortlist van de Biografieprijs van…
Barney McKennaBarney McKenna, één van de oprichters van de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: