Dark
Light

100.000 oude boeken UvA gedigitaliseerd

Auteur:
1 minuut leestijd
Tractatus theologico-politicus van Spinoza
Tractatus theologico-politicus van Spinoza

Tractatus theologico-politicus van Spinoza
Tractatus theologico-politicus van Spinoza
De komende twee jaar gaat Google zo’n 100.000 oude boeken van de Universiteit van Amsterdam digitaliseren.

De universiteit sluit zich daarmee aan bij een samenwerking tussen de Koninklijke Bibliotheek en Google. Deze twee partijen hebben gezamenlijk al 235.000 titels uit de collectie van de nationale bibliotheek online toegankelijk gemaakt, via Google en de online dienst Delpher.

Groot digitaliseringsproject

Google startte ruim tien jaar geleden een groot digitaliseringsproject en heeft nu zo’n 30 miljoen titels online voor iedereen beschikbaar. De KB streeft er al jaren naar om alle publicaties die in Nederland zijn verschenen digitaal beschikbaar te stellen.

Universiteit Amsterdam:

“Door samen te werken met Google is deze digitalisering belangrijk versneld en de samenwerking met de UvA zal dit streven opnieuw een forse impuls geven. De boeken komen na digitalisering vrij beschikbaar via Google en via Delpher – de gezamenlijke toegang tot Nederlandse digitale boeken, kranten en tijdschriften die de KB en de UvA met andere partners hebben ingericht.”

Alle boeken van de UvA die in de komende twee jaar worden gedigitaliseerd zijn rechtenvrij, want van vóór 1874, en worden bewaard bij de afdeling Bijzondere Collecties. Deze dienst beheert internationaal vermaarde verzamelingen op het gebied van boekgeschiedenis, Joodse cultuur, kerkgeschiedenis, cartografie, letterkunde, grafische vormgeving en zoölogie.

Onder de te digitaliseren boeken bevindt zich een groot aantal unieke titels als Project om het water door de stad Amsterdam te doen loopen als een loopende rivier van Gerrit ten Sande uit 1765 en de Tractatus theologico-politicus van Benedictus de Spinoza uit 1670.

×