Week van de koloniale geschiedenis

17de-eeuwse wereldkaart gevonden in Schotse schoorsteen

Kaart van de hand van de Nederlandse kaartenmaker Gerald Valck

De National Library van Schotland ontving in 2007 een plastic tas, met daarin fragmenten van een zeventiende-eeuwse wereldkaart die eerder gevonden was in een schoorsteen in het noordoosten van Schotland. Een medewerker van de bibliotheek besloot de kaart te restaureren en schoon te maken. Het bijzondere project werd op film vastgelegd.

De kaart voor de restauratie
De kaart voor de restauratie
Vermoedelijk werd de kaart ooit in de schoorsteen gepropt om een koude tocht te blokkeren. Na jarenlang in het rookkanaal te hebben gezeten, verkeerde het oude stuk papier uiteraard in zeer slechte staat. Conservator Claire Thomson had dan ook een hele klus aan de restauratie.

Het bleek te gaan om een productie van de Nederlandse kaartenmaker Gerald Valck (1652-1726). De kaart werd opgerold aangeleverd in de plastic tas en bij het uitrollen moest men zeer voorzichtig te werk gaan, om te voorkomen dat hij uiteen zou vallen in kleine stukjes confetti. De gerestaureerde kaart heeft een afmeting van 2,2 bij 1,6 meter. Er zijn slechts twee kopieën van bekend. Vermoedelijk hing de kaart ooit ergens aan de muur. Volgens de National Library lijkt de wereldkaart enigszins op de kaart die te zien is op Johannes Vermeer’s beroemde werk De schilderkunst.

Bekijk het verhaal van de restauratie in onderstaande video:

- advertentie -

En een video over de geschiedenis van de kaart:

Boek: Op de kaart – Hoe de wereld in kaart werd gebracht

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: