Uit onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) blijkt dat vijftien procent van de historische schepen van de zogeheten bruine vloot niet over geldige certificaten beschikt. Negenendertig schepen mogen om die reden niet meer het water op.
Eind oktober kwam een twaalfjarig meisje tijdens een zeilweek om het leven op een historisch zeilschip uit Harlingen doordat de giek brak. De ILT besloot hierop de in totaal tweehonderdvijftig schepen van de Bruine Vloot te controleren. Ook omdat bij een eerder ongeluk in 2016 een certificaat niet op orde bleek. Bij dat ongeval met het zeilschip Amicitia in Harlingen kwamen drie mensen om het leven. De mast van het schip brak af door houtrot.
Uit de recente check van de inspectie blijkt dat vijftien procent van de schepen van de Bruine Vloot niet beschikt over geldige certificaten. De eigenaren hebben een bericht ontvangen dat zij niet meer mogen varen zonder geldig certificaat.
Certificaten
Schepen van de bruine vloot hebben verschillende certificaten nodig. Het hoofdcertificaat is vijf jaar geldig en wordt, als alles op orde is, afgegeven door de minister van Infrastructuur en Waterstaat gemandateerde keuringsinstanties en klassenbureaus. Het certificaat van tuigage, waar onder andere de mast, giek en touwen onder vallen, is tweeënhalf jaar geldig.