86-jarige vindt Indisch fotoalbum terug

2 minuten leestijd
Een Indo-Europese meisje leest voor uit een kinderboek – Collectie Tropenmuseum

Het Tropenmuseum in Amsterdam lanceerde onlangs het project Foto zoekt Familie. Doel is om de eigenaren te vinden van 335 fotoalbums die al jaren in het depot van het museum liggen. Het museum ging op zoek naar fondsen voor het project en heeft nu, drie maanden later, de benodigde tienduizend euro al binnen. En er is meer succes: dankzij de publiciteit voor het project is al een eerste eigenaar gevonden.

Portret van een Indo-Europees gezin / Collectie Tropenmuseum


Nederlandse militairen vonden tijdens de dekolonisatieoorlog ruim duizend familiealbums. Deze werden in 1948 overgedragen aan het Tropeninstituut. Tijdens kijkdagen vonden veel families hun album later terug, maar van 335 rechtmatige eigenaren ontbrak elk spoor. Binnen het project Foto zoekt Familie moeten de albums begin 2013 gedigitaliseerd worden. Vervolgens worden ze op internet gezet in de hoop dat de eigenaren of hun nabestaanden alsnog opgespoord kunnen worden. Ook wordt er een mobiele app ontwikkeld.

Inmiddels is er dus al een eerste eigenaar teruggevonden. Een 86-jarige vrouw uit Zuid-Afrika herkende haar eerste album uit haar jeugd waarvan zij al bijna zeventig jaar gescheiden is. Een nicht zag haar naam staan in een verhaal over het project in de Volkskrant. Het album werd hierna versneld gedigitaliseerd en beschikbaar gesteld aan de 86-jarige, waarna zij het daadwerkelijk herkende. Haar dochter:

Wat geweldig om nu deze foto’s te zien van mijn moeder en andere familieleden. Ik ben zo opgewonden dat mijn moeder haar eerste jeugdalbum binnenkort weer in handen heeft na al die jaren!

De overige fotoalbums worden volgend jaar dus op internet gezet. Bezoekers kunnen dan door de albums bladeren en via tags aangeven of plekken of mensen herkend worden. Door de informatie die zo wordt verzameld, hoopt het museum de eigenaren van de albums sneller te vinden.

Het Tropenmuseum dacht voor het project zo´n 10.000 euro nodig te hebben. Via de de donatiewebsite www.voordekunst.nl is inmiddels ruim 13.000 euro toegezegd.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×