Abolitionist Harriet Tubman op nieuw dollarbiljet

1 minuut leestijd
Abolitionist Harriet Tubman
Abolitionist Harriet Tubman

Over vier jaar verschijnt er een nieuw Amerikaanse bankbiljet van 20 dollar met daarop het portret van Harriet Tubman, de beroemde abolitionist die in de negentiende eeuw tientallen ontsnapte slaven hielp ontsnappen naar Canada. De Amerikaanse minister van Financiën Jack Lew heeft dat bekendgemaakt.

Harriet Tubman (1823-1913) was zelf een ontsnapte slavin. Als medewerker van de zogenaamde Underground Railroad ondernam ze na haar ontsnapping in 1849 negentien reizen naar het zuiden van de Verenigde Staten, om slaven te helpen ontsnappen naar Canada.

Op dit moment is Andrew Jackson nog te zien op het biljet van 20 dollar. In 2020 – precies een eeuw nadat Amerikaanse vrouwen nationaal kiesrecht kregen – moet hij plaatsmaken voor Harriet Tubman. Andrew Jackson, de zevende president van de Verenigde Staten, is dan nog wel op de achterzijde van het biljet te vinden. De president was de eerste Democratische president. Hij is enigszins omstreden omdat hij verantwoordelijk was voor de Indian Removal Act, de wet die bepaalde dat alle indianen in het oosten moest verplaatsen naar het gebied ten westen van de Mississippi.

Bankbiljet met daarop de beeltenis van Martha Washington
Bankbiljet met daarop de beeltenis van Martha Washington

Aanvankelijk was het de bedoeling om een portret van een vrouw op het biljet van 10 dollar te plaatsen. Daartegen kwam echter protest omdat dat ten koste zou gaan van Alexander Hamilton, de eerste minister van Financiën van de Verenigde Staten.

Het is niet voor het eerst dat er een vrouw op een bankbiljet is te vinden. In de negentiende eeuw werd er al eens een biljet uitgebracht met daarop de beeltenis van Martha Washington, de vrouw van de eerste president en dus de eerste first lady van Amerika. Prinses Pocahontas stond in 1869 op een briefje van 20 dollar

In Nederland werden vroeger ook bankbiljetten gedrukt met daarop portretten van historische personen. Klik hier voor een (nostalgisch) overzicht.

Lees ook: Harriet Tubman (1823-1913) en de Underground Railroad
Boeken over het slavernijverleden

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×