Dark
Light

Amateuropnames vertrek Duitsers openbaar gemaakt

Auteur:
1 minuut leestijd

Naar aanleiding van de viering ’70 jaar bevrijding’ is afgelopen weekend een dubbel-8 film uit Hillegersberg openbaar gemaakt. Het gaat om een film gemaakt door architect en amateur-filmer J.A. Lelieveldt. De film is nog niet eerder gepubliceerd en legt het vertrek van de Duitsers vast, vanaf Dolle Dinsdag tot Operatie Manna en de bevrijding.

Amateuropnames vertrek Duitsers openbaar gemaakt
Amateuropnames vertrek Duitsers openbaar gemaakt
Wijlen Herman Lelieveldt sr., de zoon van de architect vertelde zijn familie destijds over de voedseldroppings en de bevrijding:

“Het einde van de oorlog is eigenlijk veel meer dat die vliegtuigen zo laag vlogen dat je de piloten kon zien zitten. En die piloten, die man die zwaaide, en dan kon je voor het eerst die mensen zien, tjesum-nog-an-toe, in die Engelse bommenwerper. Dat was echt bevrijding, dat ze zo laag konden vliegen en niet werden neergeschoten. Ja, toen wisten we, nu gaat het aflopen, nu is het ongeveer afgelopen. En dat is toen inderdaad 5 mei gebeurd.”

Vooruitlopend op de geplande overdracht aan het Stadsarchief Rotterdam is een provisorische weergave van de filmopname’s op YouTube te zien. Op de pagina van Financieel Erfgoed is een verdere toelichting te vinden op de inhoud van de film.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

×