Het is dinsdag precies 115 jaar geleden dat de Amerikaanse vliegenier Amelia Earhart geboren werd. Google staat bij dat feit stil met een speciaal logo.
Het bekende logo van Google wordt op speciale dagen soms vervangen door zogenaamde Google Doodles, bijzondere Google-logo’s. Ter gelegenheid van de 115e geboortedag van Amelia Earhart (1897-?) is het traditionele logo dinsdag vervangen door een afbeelding van de vrouwelijke piloot bij haar vliegtuig.
Amelia Earhart werd op 24 juli 1897 geboren in Atchison, een plaats in de Amerikaanse staat Kansas. Al op jonge leeftijd had ze interesse voor vliegtuigen en avontuur. Voordat ze haar sporen verdiende in de lucht werkte ze eerst nog enige tijd als verpleegster in Canada (tijdens de Eerste Wereldoorlog) en daarna ging ze aan de slag als sociaal werkster in Boston.
In 1928 werd Amelia Earhart (1898-1937) al de eerste vrouw die als passagier de Atlantische Oceaan overvloog. Luchtvaartpionier Charles Lindbergh had de oceaan kort daarvoor als eerste piloot solo overgestoken. Earhart werd door haar prestatie ook wel Lady Lindy genoemd, een bijnaam die verwees Lindbergh. Earhart was absoluut niet blij met deze bijnaam. De Amerikaanse maakte haar vlucht in een Fokker F-VII, maar vloog zelf dus niet hoewel ze wel de titel ‘gezagvoerder’ kreeg.
Solo over de Atlantische Oceaan
Earhart maakte in 1932 definitief naam als luchtvaartpionier door ook solo de Atlantische Oceaan over te vliegen. De vlucht duurde 15 uur en 8 minuten en leverde haar veel roem op. De pilote vloog van Canada naar Ierland en ontving hierna van de Amerikaanse regering het Distinguished Flying Cross.
Laatste vlucht van Amelia Earhart
De Amerikaanse maakte in 1937 haar laatste vlucht. Samen met navigator Fred Noonan wilde ze een vlucht om de aarde maken. Na enkele tussenstops steeg het vliegtuig op 29 juni 1937 voor het laatst op. Dit vanaf Nieuw-Guinea. Vermoedelijk raakte het toestel door een navigatie uit koers en stortte het in zee. De marine zette een grootscheepse zoekactie op touw. Zo stuurde het vliegdekschip Lexington maar liefst zestig vliegtuigen op pad om op de oceaan te zoeken naar Earhart en Noonan.
Ondanks de grootschalige zoekactie werd er nooit iets van het tweetal teruggevonden. Op 5 januari 1939 werd Earhart officieel dood verklaard.
Zoektocht
Er zijn nog mensen op zoek naar de plek waar Earhart om het leven kwam. Volgens sommige lezingen zou de Amerikaanse op het eiland Nikumaroro in Grote Oceaan een noodlanding hebben gemaakt. Op het eiland zouden zowel Earhart als haar navigator Noonan om het leven zijn gekomen. Anderen zijn er weer van overtuigd dat de twee op de Noordelijke Marianen terechtkwamen en daar overleden.