Dark
Light

Amerika herdenkt Pearl Harbor

Auteur:
2 minuten leestijd
Foto genomen vanaf een van de Japanse vliegtuigen – U.S. Navy

In Amerika wordt vrijdag en zaterdag op verschillende plekken de aanval op Pearl Harbor herdacht. Deze aanval vond plaats in 1941 en was een van de keerpunten van de Tweede Wereldoorlog.

De zinkende USS California – Foto: U.S. Navy


De zwaar gehavende USS Arizona – Foto: U.S. Navy

De vlootbasis Pearl Harbor op Hawaii werd in de ochtend van 7 december 1941 aangevallen door 184 Japanse bommenwerpers. Tijdens deze eerste aanvalsgolf hadden de Japanners het gemunt op aangemeerde slagschepen en ook enkele militaire vliegvelden werden bestookt. Na de eerste aanvalsgolf kwamen er nog eens 54 bommenwerpers en 80 duikbommenwerpers om het werk af te maken.

De Japanse luchtaanval duurde nauwelijks twee uur maar de gevolgen waren enorm. Het slagschip USS Arizona was geëxplodeerd en een groot aantal schepen stond in brand. Ook waren drie kruisers, drie torpedobootjagers en een mijnenlegger gezonken of zwaar beschadigd. De helft van de Amerikaanse vliegtuigen was op de grond vernietigd en daarnaast werden er nog veel vliegtuigen in de lucht neergehaald. Er waren ruim 2.000 doden en meer dan 1.100 Amerikaanse gewonden te betreuren.

De aanval wordt gezien als een van de keerpunten in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog omdat Amerika vanaf dat moment actief deelnam aan de militaire strijd.

Herdenking

Net als voorgaande jaren is op het Amerikaanse eiland Oahu op de dag van de aanval (7 december) een herdenking gehouden. Tijdens de herdenking werd vrijdag de 91-jarige oorlogsveteraan Ray Emory geëerd. Hij heeft zich jarenlang ingezet om de slachtoffers van de Japanse aanval te identificeren. Veel slachtoffers werden na de aanval namelijk begraven zonder dat bekend was om wie het ging. Emory wist van 300 van deze ‘naamloze doden’ alsnog de identiteit te achterhalen.

Foto’s

Internetbedrijf Google zette vrijdag naar aanleiding van de herdenking van de aanval op Pearl Harbor een archief met honderden foto´s van de aanval online. Het gaat om foto´s uit de LIFE Photo Collection. De foto’s zijn online gezet door het Google Cultural Institute. Dit instituut wil helpen bij het bewaren en bevorderen van cultuur door archieven met bijvoorbeeld brieven, manuscripten, foto’s en video’s op een toegankelijke manier te ontsluiten via het internet.

×