Amerikanen maken vervuilde grond Vietnam schoon

Opslagplaats voor Agent Orange – Foto: US Army
De Verenigde Staten gaan grond in Vietnam schoonmaken die tijdens de Vietnamoorlog werd vervuild. De schoonmaakwerkzaamheden zijn donderdag begonnen bij de voormalige luchtmachtbasis Danang.

Gedurende de Vietnamoorlog werd door Amerika op grote schaal het ontbladeringsmiddel Agent Orange ingezet om zo de beschutting van de tegenstander te vernietigen. Tussen 1965 en 1975 gooiden de Amerikanen naar schatting tachtig miljoen litervan het middel op Vietnamese grond.

- advertentie -

De bodem op veel plekken in het land is door het middel nog altijd zwaar vervuild. Misvormingen bij geboorten en veel gevallen van kanker worden tegenwoordig in verband gebracht met het gif.

Het schoonmaakproject is donderdag gestart bij de voormalige luchtmachtbasis Danang. Tijdens de Vietnamoorlog gebruikten de Amerikanen die locatie als basis. Op de basis werden onder meer vaten Agent Orange opgeslagen.


Een Amerikaanse helipcopter dropt Agent Orange tijdens de Vietnamoorlog – Foto: U.S. Army

De vervuilde grond zal verhit worden. Hierdoor moeten de chemicaliën vernietigd worden. Het is de bedoeling dat de grond in 2016 weer gebruikt kan worden. De Verenigde Staten hebben 33 miljoen euro uitgetrokken voor de schoonmaak van in totaal 73.000 kubieke meter grond. Ook Vietnamese militairen helpen met schoonmaken.

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier