Als alles meezit zal de enorme Macedonische graftombe in Amphipolis (ook bekend als de Kasta tombe) over drie jaar worden opengesteld voor bezoekers. Dat heeft de Griekse minister van Cultuur Lydia Koniordou gezegd tegen persbureau ANA-MPA.
De komende jaren staan er eerst renovatiewerkzaamheden op het programma. Eind 2018 of begin 2019 start de restauratie van de tombe, die binnen een jaar moet worden voltooid. Daarna worden alle muurschilderingen, vloeren en decoratieve elementen gerestaureerd en krijgt het monument een beschermende schaal. In 2021 moet het project afgerond zijn en kan het publiek het monument bezichtigen.
De regionale autoriteiten draagt 1,5 miljoen euro bij voor de restauratie van de graftombe en via Interreg, de Europese subsidieregeling voor ruimtelijke en regionale ontwikkeling, is er 1,3 miljoen beschikbaar. Volgens de minister zijn die bedragen voldoende om de archeologische site geschikt te maken voor bezoekers, maar dekken ze niet de kosten voor de volledige restauratie van de tombe.
In augustus 2014 ontdekten archeologen in de buurt van Serres in Noord-Griekenland de ingang van een graftombe uit 350 tot 300 voor Christus. Ze vonden een ingang met trap, een kamer met twee sfinxen en een kamer met twee kariatiden. Ook werd een enorm vloermozaïek, dat de ontvoering van Persephone door Hades uitbeeldt, blootgelegd.
Gewijd aan Hephaestion
De overdadige versieringen zouden wijzen op een belangrijke ‘bewoner’, die mogelijk een link had met Alexander de Grote. In de grafkamer werden de overblijfselen van vijf personen en enkele dieren – waaronder een paard – gevonden.
Volgens hoofdarcheoloog Katerina Peristeri was de tombe waarschijnlijk gewijd aan Hephaestion, een Macedonische aristocraat, beste vriend en mogelijke minnaar van Alexander de Grote. Andere archeologen trekken de bevindingen van Peristeri in twijfel.
Zij beweren dat het graf is gebouwd onder de Romeinen en niet onder de Macedoniërs. Peristeri zegt dat het complex stamt uit laatste kwart van de vierde eeuw voor Christus en in gebruik was tot de Romeinse tijd, toen het werd geplunderd.