De gemeente Amsterdam heeft 750.000 euro beschikbaar gesteld voor een grootschalige herdenking van het slavernijverleden.
Die herdenking begint op 1 juli 2013. Het is dan precies honderdvijftig jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft in de toenmalige koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. Vanwege de belangrijke rol die Amsterdam had in de slavernij wil de stad in 2013 uitgebreid aandacht besteden aan de afschaffing ervan. De Amsterdamse wethouder Andrée van Es:
“”Het herdenken van slavernij blijft actueel. Voor veel Amsterdammers is het slavernijverleden verweven in hun persoonlijke geschiedenis. In de stad zie je deze geschiedenis terug in kunst, architectuur en literatuur. De geschiedenis van de slavernij is dus ver weg en tegelijkertijd nabij. We herdenken ieder jaar opnieuw, ook om vooruit te kijken en lessen te trekken voor de toekomst.”
Tijdens het herdenkingsjaar zijn er onder meer fototentoonstellingen, theatervoorstellingen en documentaires. Ook wordt er een educatief programma voor kinderen ontwikkeld. Het herdenkingsprogramma wordt georganiseerd door de Stichting Herdenking Slavernijverleden 2013. In 2014 wordt het programma in Zeeland afgesloten.
In het Amsterdamse Oosterpark wordt ieder jaar op 1 juli een herdenking gehouden bij het Nationaal monument slavernijverleden. Dat gebeurt ook dit jaar.
Overzicht van Boeken over slavernij en het slavernijverleden