Dark
Light

André van Duin spreker tijdens Nationale Herdenking op 4 mei

Auteur:
1 minuut leestijd
André van Duin, 2018
André van Duin, 2018 (CC BY 3.0 - DWDD - wiki)

Televisiemaker en komiek André van Duin zal op 4 mei spreken tijdens de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam. Dat meldt het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Van Duin groeide op tussen de puinhopen van het gebombardeerde Rotterdam. Zijn vader werd tijdens de Tweede Wereldoorlog tewerkgesteld in Duitsland, iets waar thuis nooit over werd gesproken. In 2018 sprak Van Duin al tijdens de jaarlijkse herdenking van de Februaristaking. De voorzitter van het herdenkingscomité geeft aan het belangrijk te vinden dat een bekende persoonlijkheid als André van Duin vertelt over wat de Tweede Wereldoorlog tot op de dag van vandaag voor hem betekent. Voorafgaand aan de ceremonie op de Dam houdt schrijfster Roxane van Iperen in De Nieuwe Kerk de 4 mei-voordracht.

Vanwege de coronacrisis zal de herdenking weer anders verlopen dan normaal. Het comité heeft verschillende scenario’s klaarliggen en hoopt dat de oorlogsgetroffenen en hun nabestaanden dit jaar weer aanwezig kunnen zijn bij de herdenking op de Dam in Amsterdam.

Het traditionele 5 mei-concert vindt net als afgelopen jaar niet buiten plaats op de Amstel, maar binnen in Koninklijk Theater Carré. Het concert wordt live uitgezonden door de NOS op NPO 1. De Bevrijdingsfestivals gaan ondanks de coronamaatregelen door. De festivals hebben hun programmering aangepast en zijn voor publiek voornamelijk via livestreams te volgen.

×