Dark
Light

Roxane van Iperen houdt 4 mei-voordracht in Nieuwe Kerk

Auteur:
1 minuut leestijd
Nationaal Monument op de Dam - cc
Nationaal Monument op de Dam - cc

Schrijfster Roxane van Iperen (1976) houdt op 4 mei aanstaande de voordracht tijdens de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk, voorafgaand aan de herdenkingsplechtigheid op de Dam in Amsterdam. Eerder was het de bedoeling dat schrijver Abdelkader Benali de voordracht zou houden, maar hij trok zich terug nadat ophef was ontstaan over uitlatingen van hem over Joden in 2006.

't Hooge Nest
’t Hooge Nest – Roxane van Iperen
Roxane van Iperen won in 2016 de Hebban Debuutprijs voor haar debuutroman Schuim der aarde. In 2018 volgde ’t Hooge Nest – dat met de Opzij Literatuurprijs werd bekroond, voor de NS Publieksprijs werd genomineerd en in dertien landen in vertaling uitkomt – over de Joodse zussen Janny en Lien Brilleslijper, die tijdens de Tweede Wereldoorlog vele Joodse onderduikers verborgen in het huis waar zij woonden: ’t Hooge Nest in Naarden.

Van Iperen woont sinds 2012 in ’t Hooge Nest, en stuitte toen ze het huis betrok op de bijzondere geschiedenis van het huis. Ze heeft jaren onderzoek gedaan naar de zussen Brilleslijper en de overige bewoners en doet in haar boek verslag van de systematische en methodische wijze waarop de Joodse bevolking uit Nederland werd getransporteerd.

Traditie

De eerste keer dat er voorafgaand aan de herdenking op de Dam een voordracht werd gehouden was in 1992. Harry Mulisch hield toen de rede Op de drempel van de geschiedenis. Andere sprekers waren in de jaren hierna onder meer Marga Minco, Remco Campert, Ian Buruma en Geert Mak. Vorig jaar werd de voordracht verzorgd door Arnon Grunberg.

×