/

Apeldoorns oorlogsmonument opnieuw gestolen

Foto: Stichting Dwangarbeiders Apeldoorn
In Apeldoorn is een oorlogsmonument gestolen dat herinnert aan de razzia’s in de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Stichting Dwangarbeiders Apeldoorn ’40-’45 meldt dat op haar website.

Drie jaar geleden werd het beeld ook al eens gestolen. Het moest toen vervangen worden door een kopie. Het monument De Dwangarbeider stond voor het gemeentehuis in Apeldoorn en werd in 2004 onthuld. Het beeldje, gemaakt door kunstenares Tirza Verrips, is dertig centimeter groot en gemaakt van brons.

Het monument herinnert aan de zogenaamde novemberrazzia’s die in 1944 in Apeldoorn plaatsvonden. Veel jongens en mannen uit Apeldoorn werden toen opgepakt en overgebracht naar het Arbeitslager Groin bij het Duitse plaatsje Rees. In het kamp moesten de Apeldoorners onder barre, winterse omstandigheden zware dwangarbeid verrichten. De diefstal werd op Eerste Paasdag ontdekt.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: