Vlakbij de beroemde ruïnestad Petra in Jordanië hebben archeologen sporen gevonden van een tot nu toe onbekend monument. Dat het bouwwerk, dat volgens de onderzoekers waarschijnlijk zo’n 2150 jaar oud is, lang over het hoofd is gezien, komt doordat het onder een dikke laag zand ligt.
Het platform, dat met behulp van grondonderzoek en satelliet- en dronebeelden in kaart is gebracht, heeft een afmeting van 50 bij 55 meter. Het gaat daarmee om het op twee na grootste bouwwerk van Petra. Na bestudering van de beelden concluderen de archeologen dat het monument een grote trap en een zuilengalerij heeft. Vermoed wordt dat platform een publieke, ceremoniële functie had.
Het ontdekte monument bevindt zich ongeveer 900 meter van het hart van de ruïnestad. Wetenschappers die het monument in kaart brachten, publiceerden recent over hun onderzoek in de American Schools of Oriental Research. Er zijn momenteel nog geen concrete plannen voor een opgraving.
Hoofdstad van de Nabateeërs
De uit rotsen gehouwen woestijnstad Petra wordt beschouwd als het beroemdste cultuurwonder van Jordanië. In de oudheid was het de hoofdstad van de Nabateeërs, een van oorsprong nomadisch volk. Meer dan tweeduizend jaar geleden vestigden zij zich in het gebied wat nu Zuid-Jordanië, Zuid-Israël en Noord-Saoedi-Arabië is. Petra groeide uit tot een van de belangrijkste handelsknooppunten van het Nabije Oosten. Culturen en producten van de westerse wereld, het Verre Oosten en het Nabije Oosten kwamen hier samen.
In 106 na Christus werd Petra door de Romeinen veroverd. Na twee verwoestende aardbevingen in 363 en 551 verloor de stad haar leidende rol. De handelsroute liep voortaan via zee. Na de verovering door de Arabieren in 663 werd Petra verlaten en vergeten. Pas in 1812 werden de ruïnes ontdekt door de Zwitserse ontdekkingsreiziger Johann Ludwig Burckhardt.
Tegenwoordig wordt Petra jaarlijks door honderdduizenden toeristen bezocht.