Archeologische vondsten uit Romeinse villa’s na jaren weer te zien in Limburg

2 minuten leestijd
Fresco uit de villa van Maasbracht
Fresco uit de villa van Maasbracht (Provinciaal depot voor bodemvondsten Limburg/Limburgs Museum)

Tweeduizend jaar geleden stonden er in Limburg honderden Romeinse villa’s, grote landbouwbedrijven die de regio van graan voorzagen. Meer dan twintig van deze landgoederen zijn de afgelopen eeuw opgegraven, waarna de vondsten in verschillende collecties terechtkwamen, ook buiten Limburg. De belangrijkste vondsten zijn binnenkort te zien in een tentoonstelling in het Limburgs Museum in Venlo.

Toen aan het einde van de derde eeuw de Romeinse macht afnam, werden de belangrijke villa’s afgebrand en verlaten. Tegenwoordig is er vrijwel niets meer van te zien in het Limburgse landschap. Bibi Beekman, conservator archeologie bij het Limburgs Museum, is blij dat de rondreizende tentoonstelling binnenkort in haar provincie neerstrijkt:

Het is geweldig dat we de villa’s weer tot leven kunnen wekken in het Limburgs Museum. In het zuiden van de provincie leeft dit verhaal nog enigszins omdat daar de concentratie van villa’s lag, maar hier in het noorden is het verhaal erg onzichtbaar.

Balsamarium, Provinciaal Depot voor Bodemvondsten Limburg
Balsamarium, Provinciaal Depot voor Bodemvondsten Limburg
Bezoekers kunnen via 3D-reconstructies en interactieve elementen straks een blik werpen op het leven in de Romeinse villa’s.

Begin vorige eeuw belandden veel topstukken uit de Limburgse villa’s buiten de provincie. Veel van deze objecten komen nu voor het eerst weer samen in Limburg. Een van de hoogtepunten is een gereconstrueerde metershoge muurschildering uit Maasbracht en een reconstructie van het interieur van de villa van de ‘Dame van Simpelveld’. Haar villa en het interieur zijn bekend van afbeeldingen in de sarcofaag waarin zij rond ca. 200 na Chr. werd begraven. Interactief kunnen bezoekers deze ‘Villa van Voerendaal’ verkennen.

Luxe voorwerpen

Haantje van Buchten
Haantje van Buchten (Limburgs Museum)
De tentoonstelling toont meer dan tweehonderd archeologische objecten, waaronder landbouwwerktuigen, dakpannen, mozaïeken en beeldhouwwerk, maar ook luxe voorwerpen zoals glazen servies, een parfumhouder uit Bocholtz, bronzen make-up doosje uit Maasbree en verschillende barnstenen beeldjes uit Heerlen. Het bekende Haantje van Buchten is eveneens in Venlo te zien. Dit versierde bronzen Romeins beeldje is ongeveer tweeduizend jaar oud en werd in 1976 gevonden bij Buchten. Het behoort tot de opvallendste archeologische ontdekkingen ooit in Limburg gedaan.

De tentoonstelling maakt deel uit van het project Een Romeinse idylle, dat tussen 2020 en 2024 is uitgevoerd met steun van het Mondriaan Fonds. Drie musea en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed onderzochten gezamenlijk duizenden Romeinse vondsten en oude opgravingsdocumenten. De resultaten worden in 2025 gepubliceerd in een wetenschappelijk publicatie. Ook komt er een publieksboek.

De tentoonstelling Romeinse villa’s in Limburg loopt van 15 oktober 2024 tot 11 mei 2025.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×