Holocaust-overlevende en psychologe Bloeme Evers-Emden is maandag op 90-jarige leeftijd overleden. De laatste periode van haar leven woonde ze in het Nederlands-Joodse bejaardentehuis Beth Juliana in Netanya, een stad in het westen van Israël.
De Nederlandse groeide op in een socialistisch Joods Amsterdams. Ze was onder meer bevriend met Anne Frank, die ze leerde kennen op het Joods Lyceum. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verloor Evers-Emden vrijwel haar hele familie. Zelf werd ze ook opgepakt, maar ze wist te ontsnappen uit de Hollandsche Schouwburg en dook vervolgens onder.
In 1944 werd Evers-Emden verraden. Op 3 september 1944 werd ze afgevoerd naar kamp Westerbork om van daaruit naar Auschwitz te worden gedeporteerd. De Nederlandse overleefde de verschrikkingen en keerde terug naar Amsterdam. Ze stichtte een gezin met Hans Evers. Op latere leeftijd ging ze psychologie ging studeren. Als ontwikkelingspsychologe onderzocht Evers-Emden onder meer hoe onderduikkinderen op de oorlogsjaren terugkijken. Enkele jaren geleden verscheen haar autobiografie, getiteld Als een pluisje in de wind